tisdag 15 mars 2011

Godzilla, Moratorium & Ku'damm

Ett människans monster pyr i Japan. Mina kollegor från Tokyo mailar med sina familjer mellan översättningarna och jag minns min tid som guide i en västberlinsk atombunker. Byggd på 70-talet i en källare på Kurfürstendamm för 3500 av Västberlins invånare i propaganda- och skyddssyfte under kalla krigets kallaste dagar. Till vissa skulle det finnas gasmasker och maten skulle räcka i två veckor. Och sedan? Var det många av besökarna som undrade.

Kärnvapen och kärnkraft med fullkomligt okontrollerbar förstörelsepotential känns inte som mänsklighetens klokaste påfund. Om 100 år hoppas man att resterna av Tschernobyl ska kunna saneras av robotar, tills dess har man byggt en enorm sarkofag - ett av världens största byggnadsverk - för att täcka resterna av vår senaste super-GAU (Größter Anzunehmender Unfall).

I Tyskland upphäver man nu förlängningen av avvecklandet av kärnkraft under ett tre månaders moratorium (fördröjning) för de sju äldsta kärnkraftsverken. Från ena dagen till den andra var de tyska reaktorerna inte så säkra som Merkel och kärnkraftslobbyn ihärdigt påstått och ett moratorium (dagens ord) blev lämpligt i en kommande valkamp. Istället borde de fortsatt den totala avvecklingen som redan beslutats av de rödgröna, för att sedan dras tillbaka av ovanämnda. Ungefär 450 kärnkraftverk finns det världen över och det byggs nya just nu.

Inga kommentarer: