lördag 26 maj 2012

Middagsgöra

Solen vandrar från balkongens vänstra till dess högra sida under dagens första hälft. Teet har dragit klart, brötchen och tidning är färska. Jag skjuter vardagsrumsbordet till den oproportionerligt stora balkongdörren, öppningen ligger i skugga men sätter man sig nära kanten och vinklar stolen åt rätt håll, så hinner man äta frukost i middagssol. Balanserar koppen på en plaststol, sätter mig på en aningen klibbig dyna och märker att ostanvinden är kall. Hämtar en tröja, som jag sen tar av och på några gånger. Tidningen fångas av blåst men jordgubbarna är nästan mogna och huden sakta varm.

Jag ser armarna fulla av prickar och tänker på mormor, vars enstaka leverfläckar till slut inte gick att urskilja. Minnen. Var huserar de? Smaken av jordgubbar berättar sommarhistorier, doften av syren och jag står på en skolgård, avslutningsfin och sjunger en psalm om förgänglighet. Inspirerad till text lämnar jag mitt omsorgsfullt inrättade balkongbo och börjar skriva.

Himlen blir molnfri och vinden avtar.

torsdag 10 maj 2012

Naturromantik

Det är en sådan där dag. Mellan sommar och vinter.

Mjuk varm luft, gröna fladdrande löv och kall mark. Cyklar som vanligt mellan gamla öst och gamla väst. I mitten ligger Tiergarten. Exploderade rhododendronbuskar, stissigt fågelkvitter, hundar med mattar, kärlekspar i dungar och väl gömda hemligheter.
Jag cyklar sakta. Andas park, lyssnar på naturen och låter tiden stanna ett litet slag. Färdas med brisen och minns sommardagar, höstkvällar, vinternätter. Varken särskilt långt bort eller alldeles nära.

måndag 7 maj 2012

Bra däck & skinn på näsan

Dagen innan första maj cyklar jag genom Kreuzberg, Friedrichshain, Charlottenburg och Mitte. Möter en brokig folkblandning, parkerade polispikéer, utomhuskonserter, trafikträngsel och vårblomster. Väjer för allt möjligt i min väg och trampar på bland punkare, hipsters och alla de andra, med skiftande stadsdofter i näsan. Krossat glas och hårda kanter. Sitter en stund på en bänk i skuggan under murgröna och äter ett mehrkornbrötchen från ett gammalt östbageri.

Bra cykeldäck, skinn på näsan, ett öppet sinne och koll på trafiken underlättar för livet i Berlin.